Sivut

16.6.2017

Puutarhatoimistosta päivää

 Puutarhassa tapahtuu nyt koko ajan. Kasvit kasvavat niin, että humina käy. Illalla on jo erinäköistä kuin aamulla.


Varjokukkapenkki


 Keväällä näytti siltä, että kaikki varjokasvipenkin asukit eivät ole selvinneet talvesta. Nyt kukat suorastaan hyppäävät ulos penkistä. Istutin penkkiin syksyllä varjoliljaa, mutta sitä ei ole vielä näkynyt.


Kiven takana suojassa. Pienessä puutarhassa pitää käyttää joka kolo.

PoimulehtiPoimulehti on yksi suosikkejani. Kukat eivät näytä miltään, mutta lehdet! Aamulla niissä on kastepisaroita, joita voisi vaikka juoda. Poimulehden villiserkkua on metsät täynnä.
Toisessa penkissä on reunuskukkana pikkupoimulehteä.

PionitPioneissa on paljon nuppuja. Tässä ison kiven ympärillä on kolme pionia.Yksi pioneista harjoittelee jo. Kiven päällä on yksi tummanpunainen kukka.

Laukka ja AuneTässä penkissä kukkisi nyt iso vaaleanvioletti laukka, ellei jänis olisi syönyt sitä. Laukka nousi keväällä ensimmäisten joukossa. Pasi sanoi, että kukkapenkissä on jänis. Sanoin että olkoon, ei siellä mitään ole. Mutta näköjään jänis oli löytänyt laukan. Sekin pitää sipulista.

Oikean kulman ruusu on myös huonossa kunnossa. Uudistin tätä penkkiä viime vuonna, mutta tämä pääty jäi kesken. Jos ei ruusu lähde kasvamaan, niin se saa lähteä. Täytyy ottaa lapio käteen ja istuttaa uutta.Tässä on uudistettua penkkiä. Viime vuonna istutettu sinine kukka kukkii. Hienoa!

Kiven toisella puolella asuu Aune, päärynäpuu. Aunessa ei ollut yhtään kukkaa tänä keväänä. Viime vuonna tuli sentään seitsemän päärynää. Oksia alhaalla pitävät kivipussit ovat  paikoillaan. Täytyy vähän fiksata niitä.

Keskellä kiven takana on kirsikkapuu. Ei tarvinnut viettää kirsikankukkajuhlia.

Äiti antoi kaksi puuta, luumu- ja kirsikkapuun. Toinen kuoli ensimmäisenä talvena, tämä jäi henkiin. En ollut varma onko luumu vai kirsikka. Onneksi viime kesänä tuli yksi kirsikka ja ehdin ottaa siitä kuvan ennenkuin lintu vei sen. Siis kirsikkapuu.

Luonto valtaa takaisinYläpenkin uudistin pari vuotta sitten. Kaivoin, laitoin juuriharson ja uutta multaa ja istutin muutaman perennan. Luonto on ottanut sen takaisin. Keväällä tässä kasvaa kieloja, sitten akileijaa ja lipstikka.
Ei uskoisi, että tein pari päivää töitä. Mutta akileijat ovat kauniita.

 KasvihuoneKasvihuone näyttää harvalta. Olen tänä vuonna tarkoituksella istuttanut vähemmän kasveja. Yksi syy kasvitauteihin on varmaan ollut liian tiheä kasvusto.

Kasvamassa on kurkkua, sekä kasvivhuone- että avomaakurkkua. Avomaakurkku on ehdottomasti maukkaampi. Naapurikaan ei suostunut viime vuonna ottamaan kasvihuonekurkkua, vaikka söi halulla avomaakurkkua. Luin lehdestä, että jos kasvimaa- ja avomaakurkut pölyttyvät ristiin, voi tulla keilan muotoisia kurkkuja. Niitä on ollut aikaisempinakin vuosina. Olen kutsunut niitä painovoimakurkuiksi. Lisäksi on tietysti chiliä ja tomaattia sekä basilika. Kuvassa chilit. Tänä vuonna en kasvattanut siemenestä, vaan hain taimikaupasta.Toinen basilika kasvaa ulkona saunarakennuksen takana. Tämä on jokavuotinen kisa. Ulkona kasvava voittaa.

Kasvimaa
Ulkona kasvimaalla laatikossa kasvaa retiisiä, kesäkurpitsa ja pinaattia. Pinaattia ei ole koskaan liikaa. Edessä taimikaupasta ostettuja taimia ja taaempana yksi markettitaimi.Tässä laatikossa on kasvamassa palmukaalia, salaattia, mangoldia ja rosmariinia. Nam!
Takana on lehtikaalia, pinaattia ja kurpitsa.OIen useana vuonna yrittänyt kasvattaa kurpitsaa kompostilaatikossa. Alku lähtee hyvin, mutta sitten ne katoavat. Ne ikään kuin uppoavat kompostiin. Saas nähdä uppoavatko nyt multaan. Pidän silmällä.


Mongolian vaahtera

Etupihalla mongolian vaahtera kohta kukkii. Se tekee mehiläiset ja ampparit hulluiksi.

Ja se puutarhatoimistoOli niin paljon istutettavaa, että laitoin toimiston pihalle. Näkymä puutarhatoimistosta (vähän parempi kuin töissä).


Lahjaksi saatu siemenlaatikko pöydälle ja suunnittelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti