Sivut

22.6.2014

Kasvihuone tomaatinkasvattajalle


Herkullisin kesävihannes? Itsekasvatettu tomaatti. Aivan eri vihannes kuin kaupassa myynnissä oleva.

Tomaattien kasvattamisessa on ongelmia. Kylmänä kesänä tomaatit eivät kypsy. Toissa kesänä tomaattipensaat olivat kuin viiniköynnöksiä, täynnä pieniä vihreitä raakileita. Aloin haaveilla kasvihuoneesta.

Tänä vuonna toukokuun alussa kävimme katselemassa malleja ja teimme päätöksen. Tomaatinkasvattaja tarvitsee korkean kasvihuoneen. Tärkeää ei ole harjakorkeus vaan korkeus reunoilta.Tämän opimme. Oli hyvä esittelijä paikalla.


Toukokuun lopulla ostimme kasvihuoneen, tai siis kasvihuoneen osat. Marketin kassajonossa edellä oleva kaveri katseli kärryjämme ja hymyili vinosti. Oli juuri kasannut samanlaisen.


Rakentamisessa on monta vaihetta: perustusten tekeminen, sokkelin rakentaminen ja varsinainen kokoaminen. Työhön kului monta viikonloppua. Alkoi selvitä se vino hymy.



Ohjeissa sanotaan, ettei työtä kannata tehdä väsyneenä. Pasi väitti olleensa väsynyt koko ajan, mutta hyvin se sitten kuitenkin sujui.



Toukokuun 25. päivä perustus oli valmis. Maata oli kaivettu ja kärrätty pois kottikärrykaupalla, suodatinkangas levitetty ja hiekkaa tuotu tilalle. Sokkeli on kasattu ja pultattu kiinni.


Kasvihuone kasataan osista: listoista, polykarbonaattilevyistä ja sadoista pienistä ruuveista ja muttereista. Toukokuun viimeisenä päivänä tilanne oli tämä: kaksi seinää ja kattolistat ovat paikoillaan.


Tämä on jo hienosäätöä. Pasi asentaa kattoluukkua. Tähän voi asentaa automaattisen luukunavaajan, jos on tarvetta. Aloitetaan tällä manuaalilla.

Kasvihuone oli valmis, alkoi laatikoiden teko. Esitteissä kasvihuoneissa on muutama lasihylly ja pari söpöä pastellinväristä purkkia. Tomaatinviljelijä ei söpöile. Pitää olla kunnon laatikot.

Pasi teki kaksi kasvulaatikkoa laittamalla pari eurolavakaulusta päällekkäin ja kaventamalla ne kokoon 60x120 cm. Toiselle puolelle tuli yksi iso laatikko, 60x240 cm. Laatikoiden korkeus on noin 40 cm. Niihin saa kunnolla multaa, ja kosteuskin säilyy pitempään.


Lauantaina 7. kesäkuuta laatikot oli käsitelty ja alkoi niiden täyttö. Laskin mullan kulutuksen: 2(0,6x1,2x0,4) + (0,6x2,4x0,4)= 1,152 m3 eli 1152 litraa eli 26 säkillistä! Oli pakko laskea piripintaan asti, koska multa painuu 25 %:a. Tuli kiire multakauppaan.

Volvoon mahtuu 30 säkillistä. Se on todistettu. Taimikauppias antoi erkoishinnan multaerälle. Tarkistin jälkeenpäin suursäkkien hinnat. Eipä hävitty yhtään. Jotkut suursäkit olisivat olleet kalliimpia. Lisäksi pikkusäkkejä on huomattavasti helpompi käsitellä kuin suursäkkiä.

Laatikoihin ei kuitenkaan mennyt 26 säkillistä, koska kompostissa oli runsaasti hyvää multaa.


Istuttaminen kävi nopeasti, ja sitten ihailtiin.


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Ihana kasvihuone sulla❤️omani on kierrätys ikkunoista tehty ja täällä Enontekiön perukoillakin saa jotain kasvatettua kun on sellainen��